Ugrás a tartalomra

A téglagyárból a haláltábor felé

2023. február 09. csütörtök
Könyvbemutató a holokauszt áldozatainak emléknapján
A téglagyárból a haláltábor felé

Dindi István Nagytétényi izraelita családok című könyvét mutatták be az egykor zsidó imaházként működő nagytétényi könyvtárban a Holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján, január 27-én.

Az emlékezésen elhangzott, Nagytétényben 39 zsidó származású ember vesztette életét a vészkorszakban, míg Budafokról 48 embert szállítottak megsemmisítő táborba. A kerületi áldozatok neve a Holokauszt Emlékközpontban lévő Áldozatok Emlékfalán is olvasható a 170 ezer bevésett név között. Dindi István könyvében mások mellett felidézik a nagytétényi Frank család történetét is, akik közül az auschwitzi haláltáborból hazajött Frank Julianna a testvéreivel és kislányával, a tizenhárom éves Deutelbaum Jolánnal, miután megjárta a poklok poklát, 12 éves gyerekként. Deutelbaum Jolán az elhurcolásuk történetét is leírta, majd utólag készített „naplóját” mindhárom gyerekének, így László Tamásnénak (született Weisz Ilona) is örökül hagyta.

Mint megírta, másfél-két óra leforgása alatt el kellett hagyni otthonaikat, és Budafokon a kijelölt házakba költöztették a környék zsidóságát. Amennyire csak lehetett, összezsúfolva, több családot is egy lakásba telepítve. Ezt követően összegyűjtötték a gettó lakóit, és Budakalászra, egy téglagyárba hurcolták az embereket. Aztán elkezdődött az első bevagonírozás. Egy-egy vagonba 80-85 embert zsúfoltak össze egy vödör ivóvíz és egy üres vödör (a szükségletek céljára) kíséretében. És elindultak a haláltábor felé. A család történetét is bemutató visszaemlékezés a Nagytétényi Polgári Kör gondozásában kiadvány formájában látott napvilágot.

VH